Reglement for Kretsmesterskapet for Par
1) Rett til deltagelse
Par av spillere som er medlemmer av klubber tilsluttet NBF-Oslo har rett til å delta i Kretsmesterskapet for Par.
2) Deltagelse i mer enn en krets
Kretsmesterskapet for Par gjelder også som kvalifisering til Norgesmesterskapet for Par. Det står spillerne fritt å delta i parmesterskapene i flere kretser i samme sesong, men en spiller kan ikke forsøke å kvalifisere seg til finalen i Norgesmesterskapet i mer enn en krets. Hvis man ønsker å delta i mer enn ett kretsmesterskap, må man på forhånd bestemme seg for hvilken krets man ønsker å kvalifisere seg i, og underrette de berørte kretser om dette før første spilledag i noen av disse kretser. Overtredelse av dette påbud medfører for NFB-Oslo’s vedkommende tap av rett til kvalifisering fra NBF-Oslo.Par som spiller utenfor kvalifisering, deltar i konkurransen om kretsmesterskapet og premieres på lik linje med andre par.
3) Turneringsform og avvikling
Par som ønsker å delta i Kretsmesterskapet for Par, må melde seg på til kretsens kontor innen den dato som er fastlagt i terminlisten. Dersom antall påmeldte par ved utgangen av denne fristen er mindre eller lik 48, avvikles mesterskapet som helhet over en helg, som en barometerturnering der alle påmeldte par deltar. Par som har vært påmeldt til B-finalen overføres til startlisten for A-finalen, i den rekkefølge de er påmeldt, inntil 48 par. Eventuelle resterende påmeldte par til B-fianlen overføres til reservelisten, i påmeldingsrekkefølge.
Etterpåmeldinger aksepteres i påmeldingsrekkefølge inntil 48 par. Senere etterpåmeldinger danner en reserveliste, rangert etter påmeldingstidspunkt.
Dersom antall påmeldte par ved utgangen av denne fristen overskrider 48, arrangeres mesterskapet i 3 omganger:
En semifinale, med direkte kvalifisering til A-finalen for 90% av finalefeltet.
En B-finale, med kvalifisering til A-finalen for de resterende 10% av finalefeltet.
A-finalen, som er en barometerturnering der alle møter alle.
4) Semifinalen
Alle påmeldte par fordeles i puljer som spiller barometerturnering over 3 kvelder. Kretsstyret setter opp puljene etter følgende kriterier:
Spillernes ønske om spilledag skal oppfylles.
Par fra samme klubb skal fordeles jevnest mulig mellom puljene.
Par fra samme klubb skal ikke møtes i de siste runder.
Puljene skal ha mest mulig lik kvalitet (antatt spillestyrke), slik at det skal være tilnærmet lik sjanse for å gå videre fra alle puljer.
Kretsstyret gis fullmakt til å utøve skjønn ved vurdering av de enkelte pars spillestyrke. Styrets vurdering er hemmelig, og kan ikke appelleres. Ved godkjente etteranmeldelser eller endringer i parsammensetninger kan turneringssjefen eller turneringslederen flytte par mellom puljene for å sikre at de ovennevnte kriterier overholdes.
Når det endelig antall par er kjent, skal kretsstyret fastlegge antall par i A-finalen. Antall par i A-finalen er begrenset oppad til 48. Deretter skal kretsstyret fastlegge hvor mange par som går direkte til A-finalen fra Semifinalen. Dette skal være 90 % av antall par i A-finalen, avrundet nedover. Til slutt skal kretsstyret sette opp entydige regler for hvor mange som går direkte videre til A-finalen fra hver pulje.
5) B-finalen
B-finalen arrangeres over en kveld, og er åpen for:
Alle deltakere i semifinalen som ikke kvalifiserte seg direkte til A-finalen.
Par som ikke deltok i Semifinalen.
I B-finalen kvalifiseres de beste til A-finalen. Antallet er lik differensen mellom det totale antall par i A-finalen og antall par som kvalifiseres direkte fra Semifinalen. Det skal foretas finregning ved poenglikhet blant plassene som kvalifiserer til A-finalen. De par som ikke kvalifiserer seg utgjør reservelisten for A-finalen.
6) A-finalen
A-finalen arrangeres som en barometerturnering over en helg, alle mot alle. Det skal foretas finregning ved poenglikhet blant de tre første plassene som gir bonus i mesterpoeng, og ved poenglikhet for siste plass som kvalifiserer til NM par. Par som trekker seg senere enn fredag før finalen i kretsens kontortid, må betale startkontingenten dersom det ikke lykkes å sette inn et par fra reservelisten.
7) Stedfortredere
En stedfortreder er en spiller som midlertidig deltar i stedet for en av de påmeldte deltagerne. Enhver stedfortreder må være medlem av en klubb tilsluttet Norsk Bridgeforbund.
8) Semifinalen
Semifinalen arrangeres normalt over flere kvelder (omganger). En stedfortreder kan ikke spille på to forskjellige par i samme omgang. En stedfortreder kan spille i mer enn ett par i ulike omganger, men stedfortrederen mister da retten til fortsatt deltagelse.
Hvis en påmeldt spiller har stedfortreder i mer enn halvparten av kveldene, taper denne spilleren retten til fortsatt deltagelse. Retten til fortsatt deltagelse overtas da av den stedfortreder som har spilt flest antall omganger, men hvis ingen stedfortreder har spilt minst halvparten av semifinalen, har paret som helhet tapt retten til fortsatt deltagelse.
Dersom to stedfortredere hver har spilt nøyaktig halvparten av semifinalen, avgjør den tredje spiller hvem av stedfortrederne han ønsker å fortsette turneringen med. Kretsstyret kan, etter skriftlig søknad, gjøre unntak fra denne regel når særlige forhold foreligger. Forutsetningen er at paret kan spille A-finalen.
9) B-finalen
Siden B-finalen i prinsippet er en åpen turnering, regnes alle par som stiller opp der som påmeldte par. Fra start er det altså pr. definisjon ingen stedfortredere. Hvis særlige forhold skulle dukke opp i løpet av turneringen, f eks akutt sykdom, kan turneringsleder tillate innsetting av stedfortreder uten at parets rettigheter avkortes.
10) A-finalen
En spiller kan ha stedfortreder i maksimalt 1 sesjon (ca 12 runder) dersom paret skal kunne få premie eller en plass i NM. Hvis særlige forhold skulle dukke opp i løpet av turneringen, f eks akutt sykdom, kan turneringsleder tillate ytterligere innsetting av stedfortreder uten at parets rettigheter avkortes.
Når det har vært arrangert semifinale og B-finale, og en av spillerne i et kvalifisert par er forhindret fra å stille opp i A-finalen, mister paret retten til fortsatt deltagelse. Man må straks melde fra til kretsens kontor, slik at det kan settes inn par fra reservelisten.
11) Uteblivelse
Et par har tapt sine rettigheter til fortsatt deltagelse dersom paret i en omgang ikke har møtt idet signalet for bytting til 2. runde blir gitt. Hvis et par imidlertid gir beskjed innen denne frist om at det vil komme for sent, og angir grunn som turneringslederen godkjenner (trafikkstans etc.) kan paret gis frist inntil starten av 4. runde.
Ved uteblivelse kan turneringslederen der det er mulig sette inn et par fra reservelisten. Et slikt par vil fra da av ha fulle rettigheter.Turneringslederen skal rapportere alle uteblivelser til kretsstyret. Uteblivelse uten gyldig grunn kan medføre disiplinærstraff.
12) Protestfrist og appeller
Protestfristen er 10 minutter etter at slippene fra siste runde er utlagt, både for A-finalen, for B-finalen og for hver enkelt kveld i semifinalen.
Appeller på turneringslederens avgjørelser leveres kretsens kontor, vedlagt appellgebyr kr. 50,-. Appellene behandles av NBF-Oslos faste appellutvalg. Slike avgjørelser kan ankes videre til NFB’s Lovutvalg.
13) Startkontingent
Styret i NBF-Oslo fastsetter startkontingenter, som kunngjøres i innbydelsen.
14) Premiering
Det er ingen premiering i semifinalen og B-finalen. I A-finalen fastsetter styret i NBF-Oslo to premiepotter som fordeles slik:
Premiepott A er til dekning av startavgiften i NM-par og fordeles likt mellom de par som kvalifiserer seg fra Oslo til NM-finalen.
Premiepott B er til delvis dekning av reise og oppholdsutgifter for finalen og fordeles likt mellom de par som kvalifiserer seg fra Oslo til NM-finalen. Dersom fjorårets Norgesmestre på nytt kommer inn på kvalifiseringsplass i OM-par skal premiepott B fordeles på dette parret også.
15) Mesterpoeng
Det utdeles kretspoeng etter gjeldende regler i semifinalen for hver pulje, og for B-finalen. I A-finalen deles det ut kretspoeng som for turneringer med to puljer. De tre beste par i A-finalen får i tillegg en bonus etter gjeldende regler, for tiden henholdsvis 100, 60 og 40 kretspoeng pr spiller. Mesterpoengene registreres direkte i NBF’s mester-poengregister.
16) Andre bestemmelser
Spillerene og klubbene plikter uoppfordret å sette seg inn i dette reglement. Forøvrig gjelder Internasjonale lover for turneringsbridge. Kretsstyret har påbudt bruk av systemkort. Stopp- og Alert-reglene skal følges.
17) Finaleplasser i Norgesmesterskapet for par
Til orientering for spillere og klubber, refereres NBF’s regler for tildeling av finale-plasser i Norgesmesterskapet for Par (se NBF’s håndbok). For tiden er reglene slik:
Siste års NM-vinnere har en gratis øremerket finaleplass.
Alle kretser har rett til en finaleplass fra NBF.
Kretsene har rett til ytteligere en finaleplass for hvert par fra kretsen som besatte plasseringene 2-18 i siste års NM-finale.
Resterende ledige finaleplasser tilbys kretsene ut fra kretsens medlemstall, basert på de klubber som har betalt kontingent innen fristen. Det er derfor viktig at klubbene betaler kontingenten i tide, ellers kan NBF-Oslo miste finaleplasser.
NBF kan bestemme at det skal arrangeres en spesiell kvalifiseringsturnering for et begrenset antall finaleplasser, som en del av Bridgeuken.
Merk at reglene kan bli endret av NBF for hver sesong.
18) Veiledende prinsipper for fastsettelse av startkontingent
Når Oslomesterskapet for par arrangeres i to omganger – muligens også med en B-finale, betales startkontingent for hver av enkeltturneringene. Satsene fastsettes av kretsstyret.Når det kun arrangeres en direkte finale, dimensjoneres startavgiften slik at kretsen også i dette tilfellet oppnår tilnærmet samme inntjening. Kretsen trenger inntektene for å kunne kjøpe finaleplasser i NM-par. Hver slik plass kostet i 2002 kr. 4.000,-.