Forsiden
| Tips Login
Bridgekrets.com
  • Kontakt oss
  • Bridge på Dampen
  • Resultater
  • Leie Dampen
  • Nyheter
  • Arkiv
  • Lenker

NBF Oslo
  • Grasrotandelen
  • Komitéer og utvalg
  • Vedtekter NBF Oslo
  • Statutter for Bridgefondet
  • Kretsmesterskapene
  • Generelle regler
  • Avtaler
Klubb og medlemsinfo
  • Klubber tilsluttet kretsen
  • E-post til klubbene
  • Medlemmer i kretsen
  • Mesterpoengliste
Hjemmeside klubber
Hjemmeside kretser


Statutter for Bridgefondet

Statuttene for Bridgefondet ble omarbeidet og vedtatt på kretstinget i 2008.

 

Bakgrunn

Bridgefondet er etablert og eies av NBF Oslo med startkapital frigjort ved avhending av Bridgens Hus, januar 2003. Fondet ble etablert ved kretstingets vedtak den 30.04.2003, og var opprinnelig på kr. 3.500.000,-.

Fondets styre

Fondets styre består av tre medlemmer. Kretsens kasserer er medlem og fondets forretningsfører. De to andre kan ikke være medlemmer av kretsstyret, og velges en hvert år av kretstinget for to år ad gangen. Ved permanent frafall utpeker kretsstyret suppleant som fungerer til første kretsting.

Styremedlemskap er ulønnet tillitsverv. Medlemmene skal gjennomføre vervet med hederlighet og overholde habilitetsregler, men skal ellers ikke være personlig ansvarlige for utviklingen av fondet.

Fondsstyrets drift

Styret er beslutningsdyktig når det er fulltallig, eller med to til stede, hvis tredje medlem uteblir tross gjentatt innkalling. Vedtak kan fattes med to stemmer for. Et medlem som stemmer mot, kan kreve saken forelagt kretsstyret til godkjennelse før vedtaket kan effektueres.
Styret fører enkel protokoll over sine vedtak. Styret skal innen 1. mars gjennom kretsstyret avlevere årsregnskap – revidert av egen revisor – til kretstinget for godkjennelse.

Formål 

Bridgefondet har som formål å fremme bridgeinteresse på alle plan og styrke bridgens utbredelse i NBF Oslo, ikke minst til rekruttering av yngre spillere som er   viktig for å holde liv i klubbene over tid. Dette kan være:

  1. Bidrag til kretsen
  2. Lån eller tilskudd til bridgefremmende tiltak 
  3. Investeringer (i bridge)

Søknad går til styret i NBF Oslo, hvoretter et vedtak her utløser utbetaling. Se punktet ”Rammer og fullmakter for disposisjoner av fondets midler”.

Med investeringer menes:

Fondet kan på forretningsmessige, men rimelige vilkår, investere i lokaler (innskudd / egenkapital / depositum), inventar, utstyr eller immaterielle rettigheter. Investeringen skal være fondets verdi i den grad det er varige verdier. I motsatt fall skal det være NBF Oslo sine verdier. 
Midler kan investeres i virksomhet til enkeltmedlemmer, klubber, samarbeidsgrupperinger av klubber, bridgesentra eller NBF Oslo. Kriteriene for slik investering skal være tiltakets

                        • Bridgemessige verdi.
                        • Økonomiske sikkerhet.
                        • Samsvar med NBFs policy.

Søknad om beløp som overstiger 2 % av fondets verdi forutsetter risikodeling mellom fondet og søker. Denne begrensningen gjelder imidlertid ikke når NBF Oslo er søker,


Rammer og fullmakter for disposisjoner av fondets midler:

Ordinære løpende utbetalinger:

Utbetalinger vil kunne skje innenfor forsvarlige rammer. Ordinær disponering av fondsmidler skal ikke, direkte eller indirekte, overstige den inflasjonsregulerte avkastning i foregående år. Løpende ordinære disposisjoner kan skje:

a) Årlig tilskudd til NBF Oslo.
 Kretsens styre kan få disponere midler som en sekkepost fra fondet, forutsatt at dette er vedtatt på Kretstinget enten i budsjettpost eller i eget vedtak. Slik overføring skal gå til dekning av planlagte tiltak og løpende vedtak til formålet. Tilskuddet kan benyttes til bridgeutviklingstiltak tiltak i NBF Oslos regi og til andre tiltak. 

b) Til konkrete rekrutteringstiltak som ikke dekkes av ovennevnte tilskudd.
Fondsstyret forelegges begrunnet vedtak for å sikre at utbetaling kan skje innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Rekruttering kan i denne sammenheng tolkes relativt liberalt. Utbetaling bør helst skje i flere omganger. For eksempel til kostnadsdekning for å iverksette tiltak, men også i forhold til en suksessfaktor (antall påmeldte på kurs eller aktiviteter). Midler skal ikke gå til å øke overskuddet av en aktivitet, men som en sikkerhet og fornuftig stimulans for tiltakshaver.   

c) Investeringer innenfor rammen innledningsvis.
Alle ordinære utbetalinger skjer uten vurdering av Fondsstyret.

Ekstraordinære utbetalinger:

a) Utbetalinger ut over fjorårets inflasjonsregulerte overskudd, men innenfor akkumulert inflasjonsregulert overskudd (etter disposisjoner), kan foretas av et enstemmig kretsstyre når et flertall av Fondsstyret godkjenner dette. Fondsstyret kan kun gå mot NBF Oslo av økonomiske årsaker -eksempelvis fordi en investering har tvilsom økonomisk verdi eller at fondets utvikling angjeldende år kan gjøre at det vil gå vesentlig ut over utsikter til ordinære tilskudd fremover. 

b) Disposisjoner som rammer fondets opprinnelige inflasjonsregulerte verdi kan kun vedtas av ordinært eller ekstraordinært kretsting , og da etter uttalelser fra både fondsstyret og NBFOs styre. Det presiseres at erverv (kjøp og lignende) av egne lokaler til bridgevirksomhet anses som en slik disposisjon, selv om ikke dette nødvendigvis rammer verdien av fondet - da fondet blir eier av investeringen!

Forvaltning av fondets midler (tidl. Pengeplassering)

Fondets midler som ikke er investert til bridgeformål skal forvaltes planmessig og fornuftig med hensyn til både avkastning og risiko. I noen grad forvaltes midlene i tråd med retningslinjene for forvaltning av umyndiges midler (Vgml. §64,1 med tilhørende forskrift). Dette er et vesentlig sikringselement i planen. Dette gjelder Hovedkategori 1 nedenfor. Basert på at det er hensikten at deler av fondets midler skal være svært langsiktige gis mandat/rammer for andre aktivaklasser (Hovedkategori 2) for å gi muligheter til å oppnå bedre avkastning på lang sikt.

Likviditetskrav:

Minimum 50 % av midlene skal være plassert i innskudd/verdier/papirer med daglige kurser og daglig omsetning og med oppgjørsfrist på maksimum 1 måned. 

Spesifisering av aktiva:

Generelt:

Basert på kunnskapen om gjeldende porteføljeteori skal midlene plasseres innenfor faste rammer og ha en spredning på ulike aktivaklasser. Dette er en porteføljeteori som benyttes av alle seriøse forvaltere, for eksempel livsforsikringsselskapene og Folketrygdfondet. Teorien er i stor grad teoretisk begrunnet fra University of Yale, USA. Det er en forutsetning av verken minsteinvestering eller maksimumsinvestering brytes.
Et viktig risikodempende element er å etablere faste rammer for hver aktivaklasse.

Hovedkategori 1 – 35-40 % av verdien skal utgjøres av:

Bankinnskudd og/eller obligasjoner utstedt av institusjoner angitt i lov om forvaltning av umyndiges midler.
Her skal renten samlet for plasseringen minimum være 50 % av markedsrente for slike plasseringer på tegningstidspunktet. Dette forklares ved at obligasjoner og bankinnskudd kan gi avkastning i form av ett indekselement og ett renteelement. Renteelementet i porteføljen skal med andre ord utgjøre minimum halvparten av markedsrenten. Bankinnskudd og likvide rente/obligasjonsfond skal utgjøre minimum halvparten av denne aktivaposten til enhver tid.

Kategori 2 – Øvrige aktiva 60-65 % - Investeringer utenfor reglene om forvaltning av umyndiges midler 

10-15 % Bredt sammensatte Aksjefond forvaltet av fondsforvalter med lang historikk og god avkastningshistorikk. Det tenkes her på enkeltfond med forvaltning globalt eller flere fond med samlet god geografisk risikospredning. Majoriteten av aksjene i fondene skal være verdiorienterte aksjer (i motsetning til vekstorienterte).

Fondsandelene skal ha daglig notering og kunne omsettes på dagen.

5-15 % i aksjefond shipping/offshore

Historisk er shippingsektoren kanskje den beste avkastningsmessig. Derfor er det klokt å ha en stabil andel innenfor sektoren.

15-25 % i andeler i Fast eiendom. Andeler skal ikke påføre fondet tileggsansvar (for eksempel KS) og for øvrig være beliggende i vestlige land med velordnet politisk situasjon. 

To alternative investeringer kan tenkes:

a) Eiendom med lange leiekontrakter med gode leietakere. Beliggenheten skal være god, slik at det ansees sannsynlig av fornyelse av leiekontrakt er kurant.

b) Alternativt kan det velges andeler i bredt sammensatte fond med ulike eiendomsinvesteringer.

Det presiseres at disse andeler er mindre likvide enn andre aktivaklasser. Risikoen vurderes her allikevel å være lavere enn aksjefond.

10-15 % i Hedgefond med varierte strategier og en historikk der midlene har gitt positiv avkastning i hvert kalenderår de siste 5 år. Dette vil normalt være fond i fond strukturer med mange ulike forvaltere.

0-20 % i Garanterte produkter – der makismalt tegningsprovisjon kan gå tapt. 

Garantien skal være gitt av selskap som godkjennes for plassering av obligasjoner til umyndiges midler. Her er det vanligvis obligasjoner med avkastning knyttet til utvikling aksjeindekser, råvarepriser eller kraftpriser.

Dette er en aktivaklasse som nå ikke markedsføres i det norske markedet da myndighetene for øyeblikket har innført restriksjoner.

Rebalansering av porteføljen.

Balansering (avstemming) mellom kategoriene skal skje minimum hvert kvartal. 

Avvik på mindre enn 2 %-poeng,  på grunn av verdistigning i kategorien, aksepteres dersom Fondsstyret etter vurdering ikke finner grunn til forandring.

Endring av statuttene:

a) Når enstemmig forslag fra fondsstyret, anbefalt av kretsstyret foreligger kan endring vedtas på kretstinget. 

b) Når forslag foreligger og dette ikke støttes av både enstemmig Fondsstyre og anbefales av kretsstyret, kan kretstinget endre statuttene ved vedtak på to påfølgende kretsting.

 

Statutter for bridgefondet (sist endret av bridgetinget i 2008)

Bakgrunn

Bridgefondet ble vedtatt opprettet 2003 av kretstinget i NBF Oslo med startkapital frigjort ved
salget av Bridgens hus. Samtidig ble fondets statutter vedtatt, sist endret av kretstinget i 2008.

Formål

Fondet skal fremme bridgeinteressen på alle plan, kvalitativt og kvantitativt, innen virkeområdet til
NBF Oslo. Det legges spesiell vekt på rekruttering av yngre spillere. Dette skal skje slik – i prioritert
rekkefølge – i prinsippet ved hjelp av fondets inflasjonsregulerte avkastning :

1 Årlige overføringer pr 1.1 til NBF Oslos styre med tanke på bridgeutvklingstiltak. Denne
overføringen skal minst tilsvare 2.5 % av fondets verdi og skal utbetales uavhengig av årsresultatet.

2 Lån eller tilskudd til andre bridgefremmende tiltak

3 Investeringer i tiltak av bridgemessig verdi i samsvar med Norsk bridgeforbunds politikk. Søknad
om beløp ut over 2 % av fondets verdi forutsetter risikodeling mellom fondet og søker, med mindre
det er kretsstyret som er søkeren. Det skal legges vekt på økonomisk sikkerhet ved slike tildelinger.

Fondets styre

Styret består av tre personer. To av disse velges av kretstinget for to år ad gangen, hvorav den ene
velges til leder. Kretsens kasserer er også medlem av styret og er dets forretningsfører.. Møter
avholdes etter initiativ fra fondsstyrets leder, men skal også avholdes når andre medlemmer ber om
det .Styret er beslutningsdyktig når alle er tilstede. Beslutninger kan også fattes av to medlemmer
dersom tredjemann ikke møter etter to innkallinger. Styrevervene er ulønnet og skal ivaretas med
hederlighet og etter vanlige habilitetsregler.
Fondstyret rapporterer årlig til kretstyret med revidert regnskap og en kortfattet årsmelding

Rammer for forvaltning av fondsmidlene

Fondsmidlene skal forvaltes slik at sikkerhet prioriteres fremfor vekst.
Minst 50% av midlene skal være plassert i innskudd /verdier/papirer med daglige kurser og
omsetning med maksimal oppgjørsfrist på 1 måned. Plasseringer skal videre foretas slik:

Kategori 1

35-40 % skal plasseres i bankinnskudd eller obligasjoner utstedt av institusjoner angitt i lov om
forvaltning av umyndiges midler

 Kategori 2

Inntil 20 % i garanterte produkter, der maksimalt tegningsprovisjonen kan gå tapt.
15-25 % i fast eiendom i land med stabile politiske forhold
10-15 % i bredt sammensatte aksjefond ,herunder også hedgefond med anerkjente forvaltere,
god historisk avkastning og verdiorientert portefølje
5-15 % i aksjefond innen shipping/offshore
Rebalansering av porteføljen skjer kvartalsvis. Avvik på inntil 2 % tolereres dersom fondstyret finner
det forsvarlig.

Endring av statuttene

Statuttene kan endres av kretstinget etter felles forslag fra krets- og fondstyre- I motsatt fall kreves
vedtak på to påfølgende kretsting.

 

 



Levert av Digimaker AS Forslag til forbedringer