Hun er nordisk mester - men i hva?
Marianne Harding er regjerende nordisk mester, har to norgesmesterskap og er profesjonell i sin sport. Se hvilken.
Den 32 år gamle Marianne Harding fra Mo i Rana er både nordisk mester og to ganger norgesmester. I tillegg er hun heltidsutøvende i sin sport. En sport mange nordmenn selv utøver på fritiden. Marianne er nemlig en profesjonell bridgespiller.
- Jeg begynte på et bridgekurs da jeg var 11 år gammel sammen med bestevenninna mi, forteller Marianne.
- Vi spilte alle slags spill fra før, og bridge var perfekt siden det ga nye utfordringer hele tiden.
Et lagspill
Det faktum at bridge er et lagspill hjalp også på:
- Det at vi fikk være på lag i stedet for å spille mot hverandre var også viktig.
I helgen spiller Marianne i det åpne europamesterskapet og hun håper på medalje. Nettavisen vil komme med nyheter og resultater fra mesterskapet.
Mindre flaks
For Marianne er det viktig å påpeke den store forskjellen fra bridge og andre kortspill:
- Mindre flaks! I turneringer er kortene delt med maskin sånn at alle spiller de samme kortene og har det samme utgangspunktet. Da har det ingenting å si om man får gode eller dårlige kort, for man konkurrerer mot noen andre som sitter med akkurat de samme kortene som en selv.
Fulltid med bridge
Marianne er utdannet molekylærbiolog og har jobbet i et farmasøytisk firma. Nå er det fulltids bridge, og Marianne har gode begrunnelser til hvorfor det er en drømmesituasjon:
- Det er utrolig gøy! Ingenting annet kan få meg til å glemme tid og sted på samme måte. Bridge er som et puslespill der en samler informasjon, nøster opp tråder og trekker slutninger.
Det sosiale elementet er også viktig:
- Det krever godt samarbeid med makker, konsentrasjon, logikk og psykolog. Det er rett og slett et utrolig fascinerende spill. Og så må jeg innrømme at som konkurransemenneske er det ikke bare det sosiale jeg setter pris på, for spenningen i konkurransen er også en sterk drivkraft.
Trim for hjernen
- Det er ikke bare kroppen som trenger trim, men hjernen også.
Marianne er klar på hvorfor andre bør begynne med bridge: Man trimmer hjernen og møter andre.
- Bridge er utrolig sosialt. Det er sjeldent å ha en hobby der en kan sitte 4 stykker samlet rundt et bord en hel kveld, og en kommer tett inn på både makker og motstander.
På tvers av generasjoner
Det er heller ingen aldersklasser i bridge så man møter folk på tvers av generasjoner:
- Man kan drive med bridge på tvers av generasjoner. Om en er 8 eller 80 spiller liksom ingen rolle så lenge en sitter rundt kortbordet. I sin enkleste form er bridge nesten helt likt amerikaner og er lett å lære. Men bridge blir straks mye mer utfordrende, og en som er blitt hektet på bridge går aldri tilbake til amerikaner.
PS! Mariannes beste bridgeråd? Hold hodet kaldt, selv når du gjør noe dumt.
Her er Norges beste kort
Tor skal bli verdensmester - med kona på laget!
Tor Helness er en av våre største internasjonale bridgestjerner og regjerende verdensmester i sporten. Denne helgen og kommende uke er han klar for åpen EM-turnering i San Remo, Italia.
Lærte spillet av far
Helness er 52 år gammel og har spilt bridge i 40 år. Han lærte spillet av sin far når han var rundt 10 år og ble profesjonell bridgespiller for 25 år siden.
- Jeg pleier å si at har man først lært seg å spille bridge, slutter man aldri, sier Helness til Nettavisen, og peker på det sosiale aspektet som den største drivkraften til at han har blitt hekta på spillet.
Han har fått venner over hele verden gjennom bridge, men har også et stort konkurranseinstinkt som driver han.
- Alle konkurransemennesker ville hatt stor glede av å spille bridge, sier Helness.
Spiller med sin kone
Denne helgen og kommende uke skal han delta i flere klasser under årets åpne EM i San Remo. Lørdagen starter med mix-lagturnering hvor han stiller sammen med sin kone Gunn Helness, en klasse ekteparet vant sammen med to andre par for fire år siden.
- Jeg vil gjerne vinne sammen med min kone igjen. Alene blir det mye tøffere. Men jeg har vunnet VM, så jeg har selvfølgelig ambisjoner om å vinne dette mesterskapet også, sier Helness.
Mer mangfoldig enn poker
Ifølge Helness er det stor forskjell mellom bridge og andre kortspill. Sammenlignet med poker er bridge for eksempel et mye mer mangfoldig spill.
- I bridge er det ingen gjentakelser, du spiller et nytt spill hver gang. I poker havner du i de samme situasjonene hele tiden, noe som gjør poker til et elementært og kjedelig spill, sier han.
Det skal nevnes at Tor Helness sønn, Jonas Helness, er en av Norges største pokerspillere. Som 18-åring vant han 1.7 millioner kroner under EPT-turneringen (European Poker Tour) i 2005.
- Konsentrasjonsevnen er viktigst
Tor Helness er klar på hva som er det aller viktigste når man spiller bridge.
- Du må være topp konsentrert under hele spillet dersom du spiller på et høyt nivå. Dersom du begynner å bli sliten og konsentrasjonen begynner å falle går det ikke bra, avslutter han.
Følg med på Nettavisen for nyheter og resultater om EM i bridge.
På Hjerneklubben kan du øke din konsentrasjonsevne, hukommelse og IQ med morsomme spill og tester.
Prøv gratis demospill og lær mer om Hjerneklubben her.
Er spill farlig?
Er poker, dataspill og sjakk virkelig noe vi bør frykte? Christian Vennerød kommenterer.
Nettavisen har inngått et samarbeid med Norges bridgeforbund om dekning av bridge i Norge og utlandet. Som en del av dette har Christian Vennerød skrevet en kommentar om spill generelt, og bridge spesielt. Christian Vennerød er utdannet siviløkonom og har jobbet mange år i Dine Penger.
Alle spill bygger på konkurranse. Men et godt spill må ha andre sider ved seg. Først og fremst må det røre ved noe dypt menneskelig.
Se et øyeblikk på poker, som er ett av verdens mest utskjelte spill, men samtidig ett av de mest populære. Hva er den viktigste egenskapen du må ha som pokerspiller i tillegg til konsentrasjon og innsikt i sannsynligheter?
Du må ha evnen til å sette deg inn i hvordan dine motstandere tenker. Du må spørre deg selv: – Hvorfor satte hun to tusen nå, enda hun jekket i forrige runde? Og du må finne svaret.
Ingen kan bli en god pokerspiller uten å forstå sine medmennesker rundt bordet. Poker er et spill om innlevelse i andres tanker og følelser. Og om å ha mot til å vedde penger på at man har forstått dem riktig!
Tankesport
Et annet klassisk spill er bridge, som jo betyr bro. I bridge er oppgaven er å bygge en kommunikasjonsbru til sin makker på den andre siden av bordet.
I det jeg skriver dette, kommer jeg rett fra Beijing, der jeg på vegne av Norsk Bridgeforbund har blogget om de norske landslagene i OL i tankesport. Se nbf.bridge.no -(uten www foran).
I Beijing konkurrerte blomsten av verdens spillere. De to viktigste tankesportene i verden er sjakk og bridge, men det ble også tevlet i dam, go og kinesisk sjakk.
De norske bridgespillerne tok to gull, en sølv og tre bronsemedaljer og ble beste nasjon blant 2000 konkurrenter. At dette ikke er slått opp på førstesiden i norske aviser, forteller ganske klart at selv bridge, som handler om kommunikasjon og mellommenneskelig forståelse, fortsatt rammes av puritanismens forbannelse
Kapitalismens ånd
Grunnlaget for Vestens rikdom ligger i arbeid og sparing, hevdet Max Weber. Han skrev for hundre år siden den sosiologiske klassikeren «Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd».
Vår pliktmoral førte til hardt arbeid og nøysomt forbruk. Dette gjaldt alle klasser i samfunnet, også kapitalistene selv. Verdiene ble spart og reinvestert. Det typiske slagordet for denne kulturen er «tid er penger». Livet skal ikke nytes, men utnyttes til læring og produktiv innsats.
Derfor så man ned på lek, sport og annen fornøyelse. Puritanismen har egentlig aldri anerkjent annet enn to aktiviteter: «be og arbeid».
Lysten som mål
Med hippiene for førti år siden slo hedonismen likevel inn i Vesten. Det tydeligste avviket var at sex plutselig kunne nytes for sin egen skyld. Helt unyttig virksomhet som rock, tegneserier og lek ble også akseptert av den nye ungdomskulturen. Timothy Leary sa det slik: «Tune in, turn on, drop out».
Folk flest fortsatte imidlertid å arbeide, og en ny blandingsetikk så dagens lys. Den koblet individets frihet og nytelse med hardt arbeid og et enormt forbruk. De som ikke helt følte seg fri nok til å delta i eksessene, valgte å følge med fra TV-kroken på «Sex and the city» og på andre serier basert på frivolitet og shoppinggalskap.
Restpuritanismen
Rikdommen har gitt oss tid til å leke oss. Spill er blitt en viktig aktivitet i stadig fleres liv, men anerkjennes likevel ikke som den kilde til innsikt og lærdom det faktisk er.
Selv om spill hører inn under vår kulturminister, anser han det ikke som støtteverdig. Han er mest opptatt av pengespill som en inntektskilde for staten. For øvrig er spill i hovedsak et samfunnsproblem for ham.
Den ene eksperten etter den andre står fram på TV og forteller om at særlig unge er spillavhengige. I VG i høst ble det påstått at mer enn 13 000 norske ungdommer er så avhengige av dataspill at de trenger profesjonell hjelp, og at 50 000 barn er i faresonen.
Gambling som problem
I stedet for å fokusere på norske tankesportprestasjoner, er norsk offentlighet altså opptatt av spill som problem. Spilleavhengighet beskrives på linje med alkoholisme og narkomani.
Det er riktig at gambling iblant er en sykdom. Folk som har en helt urealistisk forståelse av sine sjanser til å vinne i pengespill, og som setter over styr sine økonomiske verdier i en slik grad at de mister sin frihet til å delta i samfunnet på andre måter, styres av en slags galskap.
Et godt eksempel er de som tror at de kan vinne tilbake formuen de har tapt på Trond Giskes automater. De lider av en helt urealistisk tro på mirakler. De beherskes av tvangstanker, og behøver helt sikkert støtte, behandling og terapi.
Det er derfor rimelig å si at det lett blir et problem hvis man er avhengig av gambling. Det vil si pengespillavhengighet. Men det går et enormt skille mellom pengespill og andre spill.
De voksnes lek
På de fleste språk er det ikke noen forskjell på ordet for å leke og å spille. På engelsk sier man «to play» for begge deler. På fransk heter det jouer, på spansk jugar og på tysk spielen.
Lek er den rake motsatsen til arbeid. I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød, sier Gud som en forbannelse og en profeti til Adam. Lek skal det ikke være mye plass til.
Det viser seg at barn som får tid til å leke, selv utvikler regler for leken. Hvis den inneholder litt konkurranse, blir leken etter hvert til spill. De fleste voksne synes spill er morsommere enn helt fri lek. Vi behøver et formål, også med den aktiviteten som ikke produserer mat på bordet.
Spill er altså den voksnes lek. Den som spiller, beholder noe av barnet i seg. Det er helt sikkert bra, uavhengig av hva spillet går ut på.
Et gammelt spørsmål er: «Hvori atskiller menneskene seg fra dyrene?». I tillegg til at vi bruker verktøy og har et skriftspråk, er det klart at vi spiller. Mens mange dyr leker, er spillet en typisk menneskelig aktivitet.
Det er klart at også spill uten penger kan overdrives. Men det er merkelig at Helsedirektoratet og store deler av offentligheten anser det som skiller oss fra dyrene, primært som et problem. Etter millioner av år på kloden har vi endelig fått økonomisk råd til å dyrke ett av våre kjennetegn som art. Det er en frihet vi burde glede oss over.
Klagingen på de unge
I gamle dager sutret de voksne over at ungdommen sto og hang på gatehjørnet. Nå jamrer de over at ungdommen spiller TV-spill på gutterommet.
Folk som ser på TV fire timer hver kveld, er moralsk fordømmende overfor folk som driver med spill. Spill innebærer normalt interaksjon med andre mennesker og er aktivt utfordrende i en helt annen grad enn å se på TV.
Personer som anser det som høyverdig å gråte over livet til oppdiktede personer i romaner, teaterstykker og operaer, godtar ikke at ungdom lever seg inn i skjebner som de unge selv utformer på dataskjermen sammen med andre spillere.
Hvordan kan man glede seg over at en roman er så fengslende at man «ikke kan legge den fra seg», men leser til langt på natt, mens man anser dataspill til over midnatt som et samfunnsproblem?
Hvorfor er det å heie på virkelige fotballspillere bedre enn å sette opp treningsprogram og taktikk for ens eget lag i Football Manager?
Hvorfor er rollespill bra når ledere i næringslivet skal utvikle sin lederstil på seminar, mens det er tvilsomt at unge «gamere» bruker weekenden til mye mer kompliserte rollespill i stedet for å gå på fest?
Det fins ikke fornuftige svar på disse spørsmålene.
Statens norm for ditt liv
Selv jeg kan imidlertid innrømme at det kan bli for mye spill. Men når er det for mye? Jo, det er for mye når det går ut over familie, venner og arbeid, sier Helsedirektoratet.
Men enhver lidenskapelig interesse står selvsagt i konflikt til familie, venner og arbeid. Uansett om man er opptatt av frimerkesamling, fotball, felespilling, fjellklatring eller diktskriving, vil man iblant prioritere vekk noe av det tradisjonelle, sosiale livet.
Og hvis man er skikkelig interessert, tar man valget med fatning. Men det gjør man altså ikke i Helsedirektoratet, hvor man mener å ha fasiten på hva som er den riktige blandingen av familie, venner, arbeid og annet.
For mye av det gode?
Jeg mener at ekspertene overdriver frykten for spill. De blander sammen det å være avhengig med det å gjøre noe man liker godt. Personlig ønsker jeg ikke å la være å spille, for jeg synes at det er moro med intellektuelle utfordringer. Er det avhengighet? Etter min mening er det helt rasjonelt å søke denne typen glede og moro.
Jeg protesterer på at det offentlige anser det som sin oppgave å bestemme hvor mye av vårt liv vi bør bruke på ulike aktiviteter. Hvis vi mener noe med individuell frihet, må vi selv ha retten til å avvike fra den gjennomsnittlige dose familie, venner og arbeid uten å bli ansett som et tilfelle som behøver offentlig korreksjon.
Det må gå an å forstå at spill er en verdifull del av livet, og at for mange er spill en av livets aller beste sider.
Eksterne lenker med mer info:
Bridge i Norge
Norsk Bridgeforbund
Kristiansand bridgeklubb
Fakta:
Åpent EM i Bridge 2009
Åpent EM: Åpent for deltakelse fra hele verden. Krav: Medlemskap i sitt nasjonale bridgeforbund og i ”good standing” med sitt forbund. On-line påmelding som den enkelte deltaker gjør via internett. Åpent også i den forstand at det er mulig å spille i par med/- på lag med spillere fra andre nasjoner.
Konkurranseklasser: Første uken spilles det mix – lag og parturnering. Den andre uken spilles det parallelt i tre separate klasser - åpen (ingen restriksjoner mht. alder/kjønn), damer og veteran. Først spilles det lag så par separat i hver av klassene.
Mix: Hvert deltakende par i mix må bestå av en dame og en mann. Det starter med Mix lag lørdag formiddag der hvert lag kan bestå av inntil seks spillere (tre av hvert kjønn). Kampene spilles med to mixpar fra hvert lag. En kan bytte på hvilke par/spillere som spiller i de enkelte kamper.
Mix-lagturnering: Starter lørdag 13. juni med kvalifisering i grupper – 5 runder lørdag. Fortsetter med andre kvalifiserende runde i to puljer søndag. Cupspillet starter mandag for de 32 kvalifiserte lagene. De 8 beste i kvalifiseringsrunde to velger fritt motstander blant lagene som kom på plassene fra 9-32 i kvalifiseringen. Deretter er det vanlig cup der resultatene i fra kvalifiseringen benyttes som seeding. Det innebærer at #1 og 2 ikke kan møte hverandre før i en finale eventuelt.
Kvalifisering: Første kvalifiseringsrunde spilles i form av gruppespill. 15 grupper med 6 lag i hver gruppe. 5 runder, med 10 spills kamper, slik at alle spiller mot alle. #1 og 2 fra hver gruppe går til Monrad/Swiss A, mens de øvrige lagene (3-6) går til B-gruppen der de i begge pulje spiller 5 runder med 10 spill i hver kamp. De 27 beste fra A-kvalifiseringen og de 5 beste fra B-kvalifiseringen går til 16-delsfinalen.
Tidsplan Mix lag:
Lørdag 13. juni kl. 10.30: Kvalifiseringsrunde 1
Søndag 14. juni kl. 10.30: Kvalifiseringsrunde 2 (A og B)
Mandag 15. juni kl. 10.00: 1/16 finale (2x14 spill)
Mandag 15. juni kl. 15.00: 1/8 finale (2x14 spill)
Tirsdag 16. juni kl. 10.30: Kvartfinale (2x14 spill)
Tirsdag 16. juni kl. 15.30: Semifinale (2x14 spill)
Onsdag 17. juni kl. 10.30: Finale (3x16 spill)
Norsk deltakelse: I alt 29 norske spillere fordelt på 9 forskjellige lag.
Tidligere resultater: For fire år siden på Tenerife vant lag Erichsen med tre ektepar på laget: Helen og Espen Erichsen (Helen og Espen representerte England, men han er norsk statsborger), Tonje og Boye Brogeland og Gunn og Tor Helness. For to år siden i Antalya i Tyrkia ble Rune Hauges lag beste norske lag med en delt 9. plass.
Gode norske lag: Flere av de norske lagene stiller sterkt, men det er et hardt felt å skulle hevde seg i. Lag Erichsen med de tre ekteparene Brogeland, Erichsen og Helness samt lag Hauge vil sikkert være blant de mange forhåndsfavorittene. Sammen med Rune Hauge stiller Erik Sælensminde, Gunn Tove Vist, Anna Malinowski, Geourgiev Gunev og Desislava Popova på det norsk-bulgarske laget. I tillegg har vi flere norske lag som med god gli kan hevde seg helt i toppen.
Så glad blir en verdensmester
Dobbelt norsk i bridge-VM i Beijing.
Tor Helness gikk til topps i det individuelle verdensmesterskapet i bridge under årets World Mind Sports Games i Beijing. Geir Helgemo fulgte på plassen bak, og gjorde mesterskapet til en helnorsk triumf.
Norsk bridge er i støtet som aldri før. Norge er regjerende verdensmestere og europamestere for nasjonslag, og dagens dobbeltriumf i det individuelle VM bekrefter Norges posisjon. I det individuelle mesterskapet spiller alle med alle, og alle benytter det samme systemet.
Mesterskapet ble arrangert over to dager, med en sesjon forrige fredag og to sesjoner torsdag. Tor Helness tok teten allerede fredag, og klarte å beholde ledelsen helt inn.
Fra 9. til 2. plass
Geir Helgemo, av mange regnet som verdens beste spiller, hadde en noe tråere start og var bare nummer 9 etter åpningsdagen. En flott sluttspurt førte han helt opp på sølvplass, og gjorde dagen helnorsk.
1. Tor Helness, 57,8 % Norge
2. Geir Helgemo 55,3 % Norge
3. Andrei Gromov 53,8 % Russland
Det individuelle mesterskapet har blitt arrangert parallelt med de innledende rundene av OL for nasjonslag. Ledet an av Tor og Geir har det norske laget i åpen klasse overbevist så langt, og tatt ledelsen i sin pulje.
Laget er i praksis klar for sluttspillet tre kamper før grunnspillet er over. På laget spiller Tor Helness, Geir Helgemo, Jørgen Molberg, Terje Aa, Glenn Grøtheim og Ulf Tundal.
PS! Du kan følge mesterskapsbloggen til Christian Vennerød på http://nbf.bridge.no/, og man kan også se utvalgte kamper live på bridgebaseonline.com/.